Parkolás: problémák és megoldások

2008.07.28. 14:35 intelligensvaros

 

A magyar társadalom gépkocsival való ellátottsága az elmúlt tizenöt évben a többszörösére nőtt és várhatóan tovább fog emelkedni. A városok igazgatási, kereskedelmi funkciói folyamatosan változnak, fejlődnek. Az ebből eredő növekvő forgalomterhelés egyre jobban megviseli a települések tárolási kapacitását. Ezek a tendenciák ahhoz vezetnek, hogy már a kisebb városokban is időszerűvé válhat a parkolási rend szabályozása, esetleg a közterületi parkolás fizetőssé tétele.

Egyre több város dönt a parkolás szabályozásáról, fizetős parkolási rend kialakításáról. Az ez irányba tett lépések során azonban számos új kérdéssel, problémával szembesül a város vezetése. A parkolás, mint új közszolgáltatás megköveteli az üzemeltetőtől a szolgáltatás személyi és tárgyi feltételeinek biztosítását, korrekt és teljes körű kommunikáció kidolgozását, az ügyvitel szervezését, az adatkezelés biztonságát, parkolási ügyfélszolgálat létrehozását, szakszerű munkavégzés kontrollját, panaszkezelést, valamint kapcsolattartást az érintett hatóságokkal (rendőrség, közterület felügyelet), stb.

Ha egy városban időszerűvé válnak a parkolás szabályázásának kérdései, akkor a parkolás üzemeltetésének kérdéséről is dönteni kell. Az önkormányzat maga is felvállalhatja az új közszolgáltatás üzemeletetésének problémáit. Ebben az esetben az előzőekben felsorolt problémák mindegyikét magának kell megoldania. Lehetőség van azonban arra is, hogy az önkormányzat mindezzel egy vállalkozást bíz meg. Így az önkormányzat részére egy vállalkozás fix haszonbérlet fejében végzi a parkolási rendszer üzemeltetését.

Egy ilyen rendszer előnye, hogy minden hónapban kiszámítható bevételhez juttatja a várost, így sem a rendszer kiépítése sem az üzemeltetés nem jelent anyagi terhet a településnek, szabad forrásait így a közterületek egyéb fejlesztésére fordíthatja.

Mindkét lehetőség esetében egy fejlett parkolási rendszer megköveteli annak átgondolását, hogy intelligens kártya alapú működés kerüljön bevezetésre. Az intelligens kártyák által biztosított technológia lehetőséget biztosít arra, hogy a településen működő városkártya parkolási funkcióra is alkalmas legyen, azaz a városban élő polgárok a városkártya segítségével parkoljanak. Az intelligens kártyához rendelt parkolási funkció által a parkolási rendszer egyszerűsítetté, könnyen ellenőrizhetővé és átláthatóvá válik. Legnagyobb előnye azonban az, hogy az önkormányzat garantálni tudja a településen élő polgárai számára történő egyedi, kedvezményes vagy ingyenes elszámolás biztosítását.

Szólj hozzá!

Címkék: parkolás városkártya

A bejegyzés trackback címe:

https://chipvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr97750347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása