Ir-e-land avagy a kártyák típusairól

2008.07.28. 15:25 intelligensvaros

E-kormányzat, e-önkormányzat területén az írek a kedvenceim. Vajon van-e mit tanulni tőlük akkor, ha e-kormányzat területén minden évben díjat osztanak, ráadásul tizenkét kategóriában? Külön elismerést kap a legjobb e-oldal a közoktatás, közegészségügy, önkormányzat, központ közigazgatás területén, díjazzák a legjobb marketing munkát és a legjobb egyedi e-projetet is.

Megfigyelhető továbbá az is, hogy az ír városokban működő városkártyák életkor, hivatás és egyéb további szempont alapján szegmentáltak. Azaz nem csupán egy intelligens kártyatípushoz juthatnak hozzá a lakosok, hanem az élethelyzetükhöz leginkább ideálishoz. Ez természetesen leginkább marketingmunka, (figyelem, kártyamarketing) hiszen a chipek programozása lehetővé tenné ezt a képességet egyszerűbben is. De mégis igazuk van az ír városok döntéshozóinak: a városkártya szellemiségéből fakadóan kommunikálni kell a kártyarendszer célcsoportokra szabhatóságát is. 

Ezeket a megoldásokat a hazai alkalmazások is lehetővé teszik, ám egyelőre csak az öt klasszikus típust szeretnénk bemutatni felsorolásszerűen.

 

Helyi lakos kártya: a településen élő polgárok számára lokális előnyöket biztosító intelligens kártya. Több cikk is foglalkozik ezen az oldalon a helyi lakos kártya racionális előnyeivel. Mindezek mellett itt a közösség helyi identitást erősítő szerepét is kiemeljük.

Dolgozói Kártya: több közintézményben problémát jelent a nem megoldott munkaidő nyilvántartás, a nagy költséggel üzemelő elektronikus irodai eszközök használata, az informatikai adatbiztonság alacsony foka, esetleg a nem követhető ki – és beléptetés. Ezekre megoldást tud nyújtani a ki-és beléptető rendszerrel integrált Dolgozói Kártya, amely alkalmas a közalkalmazottak és köztisztviselők munkahelyen történő tartózkodásának ellenőrzésére, elektronikus munkaidő nyilvántartás üzemeltetésére, számítógép és más nagy értékű berendezések használatának nyomon követésére.

Tanuló Kártya: az iskolai jelenlétet illetve az iskolán kívüli tevékenységek egy részét számon tartó kártya típus. Nyugat-Európában a gyermek vagy ifjúsági korosztályok számára akár három-négy kártyatípus is működhet, figyelembe véve az egyes csoportok életkori igényeit.

Turista Kártya: a településre, kistérségbe, vagy tájegységre érkező turisták számára hozzáférhető kártyatípus, amely segít a minőségi szolgáltatások kiválasztásában és korszerű értékesítési eszközt biztosít a turizmusban részt vevő vállalkozások számára. Fontos kiemelni, hogy segíti az ágazatba érkező bevételek nyomon követését, így hozzájárul a turisztikai adóbevételek növeléséhez.

Egészségügyi Betegkártya: az egészségügyi intézményekben egyre nagyobb problémát jelent a növekvő adminisztráció, a betegek nyilvántartása. A kártyarendszerrel megvalósítható elektronikus nyilvántartás lehetővé teszi a betegek azonosítását, nyomon követését.

 Fontos kiemelni, hogy az egyes kártyatípusok különböző opciókkal felruházhatók. A köztisztviselők, közalkalmazottak részére nyújtott Dolgozói Kártyához például egyedi kedvezményeket lehet biztosítani a kultúra, a sportolás területén. De mindez csak kártyamarketing, amely csak a döntéshozók elképzelésein múlik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chipvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr56593863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása